Despre permisul auto

images (40)

Din 2013 vom avea un nou sistem de PERMISE AUTO

Conform directivelor europene (2006/126/CE), din 19 ianuarie 2013 vom avea un nou sistem de permise. Incepand de anul viitor, permisul de conducere va fi obligatoriu pentru mopede si alte autovehicule ale caror proprietari sunt scutiti in prezent de aceasta obligatie. Decizia a fost luata printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului spre adoptare.”Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de pana la 15 kilowati, precum si pentru motociclete A1 si A2”, a declarat, la Guvern, Lucian Dinita seful Politiei Rutiere.

Astfel, subcategoria A1 devine categorie si, in plus, apar categoriile AM si A2. Permisul se va obtine si va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv, varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere fiind de:         

  • 16 ani impliniti pentru categoriile AM, A1 si B1;     
  • 18 ani impliniti pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
  • 20 ani impliniti si o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si Tv.

 

De la  data de 19 ianuarie 2013, varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:

  • 16 ani impliniti pentru categoriile AM, A1 si B1;
  • 18 ani impliniti pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
  • 20 ani impliniti si o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb ?i Tv.

 

De la data de 19 ianuarie 2013, permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de vehicule:

CATEGORIA AM

Mopede.

CATEGORIA A1

Motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW.

CATEGORIA A2

Motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg ?i care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale.

CATEGORIA A

motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

CATEGORIA B1

Cvadricicluri a caror masa proprie nu depaseste 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri), neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculelor electrice si care sunt echipate cu motor cu ardere interna a carui putere neta maxima nu depaseste 15kW sau cu motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 15kW.

CATEGORIA B

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg;

CATEGORIA BE

Ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg.

CATEGORIA C1

Autovehiculul, altul decat cel din categoria D sau D1, a carui masa totala maxima autorizata depaseste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg, si care este proiectat si construit pentru transportul a maximum 8 pasageri in afara de conducatorul auto. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.

CATEGORIA C1E

Ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria C1 si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg.

Ansamblurile de vehicule in care vehiculul tragator face parte din categoria B, iar remorca sau semiremorca sa are o masa totala maxima autorizata de peste 3500 kg, cu conditia ca masa totala maxima autorizata a ansamblului sa nu depaseasca 12.000 kg;

CATEGORIA C

Autovehiculul, altul decat cele din categoria D sau D1, a carui masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg si care sunt proiectate si construite pentru transportul a maximum 8 pasageri in afara conducatorului auto.

Ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.

CATEGORIA CE

Ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria C si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg.

CATEGORIA D1

Autovehiculul proiectat si construit pentru transportul a maximum 16 pasageri, in afara de conducatorul auto si a carui lungime maxima nu depaseste 8 m.

Ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul tragator din categoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.

CATEGORIA D1E

Ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria D1 si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

CATEGORIA D

Autovehiculul destinat transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducatorului. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.

CATEGORIA DE

Ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.

CATEGORIA Tr

Tractor, masini si utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrari.

CATEGORIA Tb

Troleibuz.

CATEGORIA Tv

Tramvai. 

 

De la 19 ianuarie 2013 echivalarea dintre vechile si noile categorii si subcategorii de permise de conducere se va face dupa cum urmeaza:

a) Categoria A cu categoria A;

b) Categoria B cu categoria B;

c) Categoria BE cu categoria BE;

d) Categoria C cu categoria C;

e) Categoria CE cu categoria CE;

f) Categoria D cu categoria D;

g) Categoria DE cu categoria DE;

h) Categoria Tb cu categoria Tb;

i) Categoria Tv cu categoria Tv; 

j)  Categoria Tr cu categoria Tr;

k) Subcategoria A1 cu categoria A1;

l) Subcategoria B1 cu categoria B1;

m) Subcategoria C1 cu categoria C1;

n) Subcategoria C1E cu categoria C1E;

o) Subcategoria D1 cu categoria D1;

p) Subcategoria D1E cu categoria D1E.

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button